2013. május 3., péntek

Eldobható vagy mosható legyen a pelus?

Az eldobható pelenkák megjelenése óta zajlik a vita az anyukák között: eldobható pelust érdemes használni vagy inkább a hagyományos textilpelust. A helyzetet bonyolítja, hogy a kezdeti árakhoz képest valamelyest megfizethetőbbé váltak az eldobható pelenkák. A másik oldalon is igyekeznek lépést tartani a gyártók új, speciális textilpelenkák piacra dobásával.

Mosható vagy eldobható legyen?



Textil vagy eldobható - érvek és ellenérvek

Textilpelus
A pelenkagyártó vállalatok különböző tanulmányokkal igyekeznek bizonyítani igazukat, meggyőzni a szülőket. Nagy mértékben eltérnek azonban a kapott eredmények attól függően, hogy melyik oldal végezte a vizsgálatot. Tipikus példa erre a vízfogyasztás. A textilpelus-pártiak szerint jóval több vizet használnak el az eldobható pelusok gyártása és felhasználása során. A másik oldal véleménye ezzel éppen ellentétes: a mosáshoz szükséges több víz. Némelyek szerint az eldobható pelusok a babára veszélyes anyagokat tartalmaznak. A másik tábor véleménye, hogy ez nem bizonyított, ráadásul a mosáskor visszamaradó szerek irritálhatják a baba bőrét. A tanulmányok alapján megállapították, hogy a használt eldobható pelenkák óriási szemétmennyiséget tesznek ki - az összes hulladék 6%-át adják. A gyártók igyekeznek ezt biológiailag lebomló anyagok felhasználásával ellensúlyozni. A textilpelenka-pártiak szerint a mai korszerű szeméttelepeken mégsem fognak ezek az anyagok lebomlani... A vitának valószínűleg soha nem lesz vége.

Ha a textilpelus mellett döntünk

Pelenkázáshoz szükséges dolgok
A tapasztalatlan szülők egyik tévhite, hogy ha mosható pelenkát akarnak használni, akkor csak a textilpelusra lesz szükségük. Valamikor valóban csak azt használták az anyukák, mivel nem volt mellé más segítség. Mire megszületik a baba, érdemes beszerezni a szükséges dolgokat:
  • legalább 20-30 db hagyományos textilpelenka (69x69 vagy 70x70 cm-es méret)
  • 4-9 vízhatlan külső borítás ("gumibugyi", összepatentolható vagy tépőzáras műanyag nadrág)
  • papírbélések
  • a textilpelenkához "pelenkatű" vagy kapocs
  • néhány darab "All-in-One" mosható vagy eldobható nadrágpelenka utazáshoz vagy arra az esetre, ha nem mi tesszük tisztába a kicsit
Amennyiben nem hagyományos mosható pelenkát választunk, akkor is szükségünk lesz minimálisan 15-20 db pelenka belsőre és 4-9 pelenka külsőre, valamint papírbetétekre.
A mosható pelenkák típusait és árait a következő cikkben tekintjük át.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése